Blog

Brand(loos) blussen

Brand blussen in virtual reality (VR) is een innovatieve manier om BHV’ers (bedrijfshulpverleners) en cursisten op te leiden en te oefenen in brandveiligheid. VR-technologie biedt de mogelijkheid om realistische simulaties van brandende omgevingen te creëren, waardoor deelnemers kunnen leren hoe ze moeten reageren in een echte brandsituatie.

Met behulp van VR-brillen en een brandblusser kunnen cursisten zich in een virtuele omgeving begeven, zoals een kantoorgebouw, woning of fabriek. Ze krijgen te maken met verschillende brandscenario’s, zoals een kleine brand in een keuken of een grotere brand in een magazijn. Hierdoor kunnen ze oefenen hoe verschillende branden geblust moeten worden.

Tijdens de oefeningen wordt er gebruik gemaakt van een échte brandblusser. Deze is leeg, maar werkt in de digitale omgeving net zoals eentje die je in werkelijkheid zou gebruiken. Hierdoor hebben cursisten nog steeds dat ‘echte’ gevoel van een brandblusser gebruiken.

Een positieve vernieuwing

Een van de grootste voordelen van een digitale brand blussen is dat er totaal geen restmateriaal meer is. Er hoeft geen brand gestart te worden, geen blusser gebruikt te worden en opleiders kunnen een stuk minder materiaal meenemen. Daarnaast is het kleine risico op brandwonden geheel uitgesloten doordat er geen echt vuur in de training gebruikt wordt.

VR-brandblus training is ook efficiënter dan traditionele opleidingen. In een virtuele omgeving kan een trainer de deelnemers in real-time begeleiden en aanwijzingen geven. Hierdoor kan de trainer snel corrigeren als de deelnemer fouten maakt. Bovendien kan de trainer de deelnemer in verschillende scenario’s plaatsen, waardoor de deelnemer meerdere situaties kan oefenen in een korte tijd.

Het is een merkwaardige ontwikkeling in de wereld van BHV en zorgt voor een mooie uitkomst als het gaat om kosten, materiaal en tijd te besparen. Lijkt een virtuele brand blussen jou ook wat? Volg een training en leer op een baanbrekende en innovatieve manier een mensenleven redden!